09 května 2012

City Investing Building

City Investing Building s vyčnívající Singer Building
1909: Pohled směrem na Broadway s Gilsey Building na rohu u paty City Investing Building
asi 1911: Pohled směrem na Trinity Place, zcela vlevo v dálce Liberty Tower
V roce 1908 byla v New Yorku dokončena City Investing Building, tehdy nejrozlehlejší kancelářská budova světa a po Singer Building i druhá nejvyšší. Tento 33 podlažní extravagantní mrakodrap měřil 148 metrů a sídlo v něm našlo přes 6000 firem. Holdingová společnost City Investing musela před zahájením výstavby nejdříve vykoupit všechny požadované nemovitosti, což ale bylo nad její síly. Majitel historicky význačné Gilsey Building z roku 1854 na rohu ulic Broadway a Cortlandt totiž budovu prodat odmítl. To ale majitele City Investing neodradilo, mírně pozměnili plány budovy a v roce 1906 se pustili do výstavby.

Singer Building a City Investing Building ve výstavbě, 1907
Výsledkem byl mrakodrap v nepravidelném tvaru s půdorysem připomínající písmeno F, jejíž nejužší část na Broadwayi měřila jen 11 metrů a téměř se
Přístavba City Investing Building, 1929
dotýkala sousední Singer Building. Výhodou tohoto rozvržení bylo dostatečné osvětlení všech kancelářských prostor, a tím i zatraktivnění budovy pro nájemníky.
Šestipodlažní Gilsey Building si majitelé společnosti pronajali až do roku 1999. Nejobdivovanějším rysem této mohutné stavby byla dvoupodlažní, bohatě zdobená pasáž, která se táhla celou budovou od Broadwaye až po Trinity Place, kde přímo navazovala na stanici nadzemní dráhy. Když v lednu 1912 podlehl Equitable Life Assurance Building požáru, majitelé zničené budovy hledali rychle náhradní prostory. Jedině City Investing Building, vzdálený dva bloky, mohl dostatek kanceláří nabídnout. Nájemní smlouva byla uzavřena jen několik hodin po požáru. Equitable Life Assurance Society si pronajala celé dvě podlaží v budově a sídlila zde až do roku 1915, kdy byla na místě jejího původního sídla dokončena nová stavba, která uzmula titul nejrozlehlejší budovy světa právě City Investing Building.
Likvidace City Investing
Building, duben 1968
Koncem roku 1919 zakoupil budovu anglický bankéř Grigori Benenson a přejmenoval ji po sobě. Dlouhodobý pronájem sousední Gilsey Building byl součástí kupní smlouvy. Benensonovi se však povedlo ji odkoupit už koncem dvacátých let a nechal ji strhnout. Získal tak možnost rozšířit City Investing Building o chybějící třetí křídlo. Místo toho nechal v roce 1929 na jejím místě postavit jen podobně nízkou budovu, jež architektonicky i použitými materiály ladila se City Investing Building. V pozdějších letech byl mrakodrap znám jen svou adresou, tedy Broadway-Cortlandt Building, případně 165 Broadway. V roce 1968 byla ale budova stržena spolu se sousední Singer Building a na jejich místě vyrostlo v roce 1973 obludné sídlo společnosti United States Steel Building. Tento dokonalý příklad korporátní chamtivosti zde otravuje dodnes.


Žádné komentáře:

Okomentovat