22 března 2012

Smith Tower - část 2: unikátní hybrid

Smrt otce nezabránila synovi v zahájení výstavby, která se ale protáhla na čtyři roky. Pomalu rostoucí konstrukci se zájmem přihlížel sedmiletý Ivar Haglund a možná při tom snil, že si taky jednou pořídí takovou budovu. 
Mrakodrap byl slavnostně otevřen 4. července 1914 v den oslav americké nezávislosti. Stal se okamžitě senzací celých západních Spojených států a dodnes je nejoblíbenějším mrakodrapem Seattlu. Se svou výškou 143 metrů si udržel titul nejvyšší ve městě až do roku 1969. První a druhé podlaží jsou obložené žulou, všechna ostatní mimořádně kvalitními, zářivě bílými terakotovými cihlami. Natolik odolávají působení počasí, že jejich očista za téměř sto let proběhla poprvé a zároveň naposledy až v roce 1976, navíc jen pomocí obyčejného saponátu.
Smith Tower, 1913 - 2010
Design budovy je unikátní hybrid inspirovaný newyorskými mrakodrapy s prvky chicagské školy. Štíhlá věž s ostrou pyramidovou střechou vystupující z nižšího tělesa s půdorysem ve tvaru písmene U připomíná newyorské mrakodrapy Metropolitan Life Tower a Woolworth Building. Z chicagské školy si pro změnu vypůjčila dlouhé pásy rozlehlých oken. Propojením těchto stylů vznikla pozoruhodně originální stavba, vzdušná a plná světla. Ač jí letos bude 98 let, působí neobyčejně moderním dojmem.
Smith Tower, asi 1930
Celková částka za výstavbu se odhaduje na 1,5 milionu dolarů. Burns Smith ale prodal mrakodrap už deset let po dokončení. Není známa konkrétní suma za prodej, ani jestli budova vůbec kdy generovala Smithovi dostatečné příjmy z nájemného. Za svou existenci změnila budova majitele minimálně třináctkrát. Jedním z nich se v sedmdesátých letech stal Ivar Haglund a splnil si tím svůj dětský sen. Byl zároveň jedním z mála, který svou investici dokázal zhodnotit. Renovace vnitřních prostor proběhly v letech 1986 a 1999. V současnosti trpí budova nedostatkem nájemníků, obsazenost se pohybuje jen kolem 30%. Vlastník budovy nedokázal splácet vysoké půjčky, a tak nemovitost loni propadla jako zástava investiční společnosti, která půjčku poskytla. Budova bude 23. března vydražena, najde-li se ale nový kupce. Ten totiž v den dražby musí vysolit požadovaných 21,3 milionů dolarů hotově. Takže pokud se Vám tato suma někde válí ladem, můžete být už zítra hrdým vlastníkem ikonického mrakodrapu v Seattlu.
(doplněno 23. března: budova byla dnes vydražena za téměř 37 milionů během osmiminutové aukce)
Smith Tower v siluetě současného Seattlu (zcela vpravo)
Už v době výstavby se centrum Seattlu přesunulo o několik ulic severněji a mrakodrap tak vždy stál na jeho pomyslném okraji. Přestože je dnes ve městě šestnáct vyšších budov, je Smith Tower díky tomuto přesunu stále dobře patrný při pohledu z Pacifiku. Za tajemstvím skryté v nejvyšších patrech se vydáme v posledním díle seriálu ještě tento měsíc.

Kompletní historii této budovy najdete zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat