22 září 2014

Cuatro Torres

Španělský realitní boom, ještě než jej vystřídala španělská realitní noční můra, vyprodukoval obdivuhodný set čtyř moderních mrakodrapů. V roce 2009 byl v Madridu dokončen komplex čtyř výškových budov Cuatro Torres. Tyto impozantní věže společně okupují první až čtvrtou příčku nejvyšších budov Španělska a zároveň okouzlují rozdílným architektonickým ztvárněním.

Nejvyšší budovou tohoto komplexu je Torre Bankia (do konce minulého roku Torre Caja Madrid). Tento 250 metrů vysoký mrakodrap navrhl světoznámý architekt Norman Foster, který stojí mimo jiné i za projekty londýnské Okurky nakládačky nebo hlavního sídla Commerzbank ve Frankfurtu nad Mohanem. Ve dvou nápadných železobetonových pilířích se nacházejí výtahy, schodiště a zásobovací šachta. Vnitřní hmotu budovy vyplňují tři mohutné černé plošiny, které nesou zátěž dvanáctipodlažních oddílů s administrativními prostory. Prázdný prostor pod střechou je nevyužíván, ale v případě potřeby lze na toto místo instalovat větrné turbíny. Původní jméno budovy bylo Torre Repsol podle ropné společnosti Repsol YPF. Ta ale nakonec své sídlo přesunula jinam a ještě před dokončením prodala mrakodrap nejstarší španělské spořitelně Caja Madrid. Minulý rok pak stavbu zakoupila bankovní korporace Bankia. Budova lahodí nejen oku, ale její umístění je i velmi promyšlené, což je pro Fostera typické. Mohutné pilíře zakrývají přímé sluneční světlo ze západní a východní strany. Zaměstnanci spořitelny si tak mohou užívat severní výhled na pohoří Sierra de Guadarrama a výhled jižním směrem na centrum Madridu.

Jen o půl metru nižší než Torre Bankia je Torre de Cristal. Budovu navrhl slavný argentinský architekt César Antonio Pelli, který je zároveň i autorem dvojčat Petronas Towers v Kuala Lumpuru nebo sídla Bank of America Corporate Center v Charlotte. Každá strana této kancelářské budovy je odlišná a proměnlivý tvar s šikmými stěnami vytváří dojem broušeného krystalu. K zajímavostem budovy patří dvanáct metrů vysoká vstupní hala, sofistikovaný výtahový systém s minimální čekací dobou a speciálně navržené závěsné stěny, které snižují náklady na energii. Největší překvapení se ale skrývá v koruně budovy, kde se nachází zimní zahrada s bohatou vegetací a vzrostlými duby. Unikátní zahradu navrhl francouzský botanik a umělecký designér Patrick Blanc. Toto v noci osvětlené patro připomíná spíše obrovskou halu, protože v některých částech je strop vzdálen od podlahy skoro třicet metrů.

Třetí nejvyšší budovou této madridské obchodní čtvrti je Torre PwC. Výstavba této budovy započala jako poslední, ale dokončena byla jako první. Původní výška 215 metrů se po drobné změně designu zvýšila na konečných 236 metrů. Budovu navrhli Carlos Rubio Carvajal a Enrique Álvarez-Sala Walter, hlavní představitelé přední španělské architektonické firmy Rubio & Álvarez-Sala Estudio de Arquitectura. Mrakodrap záměrně ustupuje od uliční čáry více než sousední Torre Bankia, aby byl nájemníkům obou budov umožněn nerušený výhled na všechny světové strany. Budova původně nesla název Torre Sacyr Vallehermoso, podle stejnojmenné stavební firmy, která sídlí v nejvyšších patrech. V polovině roku 2011 ale změnila jméno, když se zde přesunulo španělské ústředí mezinárodní poradenské společnosti PricewaterhouseCoopers. Největší část stavby, celkem 31 podlaží, však zabírá luxusní pětihvězdičkový hotel Eurostars Madrid Tower.

Nejnižší budovou madridské obchodní čtvrti Cuatro Torres Business Area je Torre Espacio s výškou 224 metrů. Ačkoli je nejnižší ze všech čtyř novostaveb, má z nich nejvyšší počet podlaží. Některé zdroje chybně uvádějí padesát sedm podlaží. Budově však chybí smůlu přinášející třinácté patro, a tak je správný počet padesát šest. Mrakodrap navrhl americký architekt Henry N. Cobb z prestižního studia Pei Cobb Freed & Partners, jejíž nejslavnější projekt je Library Tower, dodnes nejvyšší mrakodrap Los Angeles. Okolo třech centrálně umístěných jader přechází z počátku čtvercový půdorys do elipsy, která celou konstrukci ve dvou totožných křídlech obtáčí. Dodává tím stavbě její typický vzhled. V noci 5. září 2006 vypukl ve 42. a 43. patře požár, který se podařilo během třech hodin uhasit. Tu noc slavilo v blízkosti stavby mnoho lidí vítězství Španělska nad Japonskem ve Světovém poháru v basketbalu. Probíhající požár a valící se hustý kouř z nejvyšší části rozestavěné budovy zpestřily jejich oslavy. Budova slouží výhradně administrativním účelům a turisté nemají dovnitř přístup. To ostatně platí u všech čtyř budov tohoto komplexu.

Žádné komentáře:

Okomentovat