15 října 2011

Evoluce One World Trade Center

O výstavbě One World Trade Center, nové dominanty New Yorku, již zde vyšel samostatný článek. Mnoha změnami prošel i design této budovy a finální verze se od té původní radikálně liší.
PROSINEC 2002: Původní návrh Daniela Libeskinda se jmenoval Zahrady světa. Špička věže, jež se ve své horní části oddělila od hlavní budovy, měla dosahovat do výšky 541 metrů a být převážně vyplněna rostlinami. Návrh hlavní budovy ale počítal jen s 64 podlažími.

PODZIM 2003: Celý následující rok se původní návrh upravoval. Výška budovy byla zvýšena, upravena na 70 podlaží, pojmenována Freedom Tower a špička věže splynula se stavbou.

SRPEN 2003: Architekt David Childs pracoval ve stejný čas nad jinou podobou budovy s výškou téměř 610 metrů. Ta ale měla také jen 64 podlaží, zbytek tvořily jen větrné turbíny a antény ukryté v průhledné, mírně asymetrické konstrukci se zakřivenou střechou.

PROSINEC 2003: Spolupráce Libeskinda a Childse vyústila ve spojení obou návrhů do jednoho. Návrh představil 70 podlažní budovu, jež si zachovala svůj asymetrický vzhled i průhlednou konstrukci s turbínami v horní části a se špičkou v jednom z rohu budovy evokující vzhled Sochy svobody.

ČERVEN 2005: Konečná a velmi výrazná změna vzhledu byla odpovědí Davida Childse na obavy newyorské policie o bezpečnost. Podle tohoto návrhu se začalo v dubnu 2006 stavět. V březnu 2009 byla budova přejmenována na One World Trade Center.

Žádné komentáře:

Okomentovat