20 října 2015

První souboj o nebe

Stavební a finanční úspěch prvního mrakodrapu světa všem následovníkům vyšlapal cestičku a New York se počátkem sedmdesátých let 19. století začal dramaticky měnit z horizontálního na vertikální město. Stávající budovy byly zvyšovány o tehdy módní mansardy a přidán výtah tam, kde to bylo konstrukčně možné. Architekti a stavitelé se předháněli, kdo postaví vyšší budovu, a tak se New York brzy dočkal svého prvního souboje o nebe.

Manhattan roku 1881 z rozestavěného Brooklynského mostu
Kostelním věžím konkurují Western Union Building (1) a Tribune Building (2)

Pravda, tak dramatické jako o padesát pět let později to sice nebylo, ale za zmínku tato prakticky zapomenutá událost rozhodně stojí. Psal se rok 1872 a komunikační společnost Western Union Telegraph Company a deník New York Tribune shodně zveřejnily plány nebývale vysokých budov, jež se měly po dokončení stát jejich novými sídly. Obě stavby aspirovaly na titul nejvyšší budovy světa, jenže ani samotní vlastníci tehdy ještě nevěděli, kdo z nich nakonec zvítězí.

Western Union Building vs. Tribune Building

U obou budov totiž došlo ke změnám. Western Union Building měl mít původně devět podlaží, později přibyly další dvě. Pravděpodobně již v průběhu roku 1872 došlo k započetí výstavby a mrakodrap byl 1. února 1875 slavnostně otevřen. Stal se tak vítězem pomyslného souboje o nebe a výškou 70 metrů překonal všechny existující budovy. Jen kostelní věže byly vyšší. Primátu si ale neužil dlouho, o několik ulic dále se chýlila ke konci výstavba Tribune Building. I tato budova prošla výškovou úpravou. Podivně protáhnutá mansarda byla s největší pravděpodobností upravena až v průběhu výstavby, která začala v polovině roku 1873. Díky této protáhlé mansardě a hodinové věži uzmula 10. dubna 1875 prvenství svému rivalovi. 79 metrů vysoký mrakodrap si pak svůj triumf vychutnával dalších patnáct let.

Žádné komentáře:

Okomentovat