21 října 2015

Druhý souboj o nebe

Dvacátá léta 20. století přinesla New Yorku nebývalou prosperitu. Závratný růst bohatství se projevil především v bankovnictví a výrobě automobilů. Druhý souboj o nebe, mnohem dramatičtější a známější než ten první, se odehrál právě mezi bankovní společností a tehdy druhým největším výrobcem aut na světě.

Chrysler Building vs. Bank of Manhattan Trust Building
Koncem dvacátých let se v New Yorku objevilo mnoho projektů budov, které měly Woolworthovu mrakodrapu uzmout výškové prvenství. Nakonec se ale rozhodlo mezi dvěma mrakodrapy, Bank of Manhattan Trust Building a Chrysler Building. Plán Chryslerova mrakodrapu byl zveřejněn jako první a počítal s výškou 246 metrů. Na rekord by to stačilo, byť by se laťka posunula jen o pět metrů. Bank of Manhattan Trust nelenila a ve stejnou dobu připravovala stavbu nového ústředí s výškou 256 metrů. Chrysler pohotově změnil plány a v září 1928 začal s výstavbou mrakodrapu počítající už s 282 metry. Banka ovšem také upravila plány, jehlanovitou střechu změnila tak, aby byla podstatně strmější, a v květnu 1929 začala výstavba budovy jen o necelý metr vyšší. S tím se Chrysler nehodlal smířit, a protože výstavba jeho budovy již byla v plném proudu, oslovil svého architekta Van Alena, aby vymyslel cokoli, čím dobude titul zpět. Van Alen nechal uvnitř konstrukce tajně smontovat dlouhý stožár, který pak ve vhodný okamžik umístil na samý vrcholek budovy. Díky tomuto triku dosáhla stavba výšky 319 metrů a dalece předčila svého rivala. Bank of Manhattan Trust Building byl otevřen 1. května 1930 a titulu nejvyššího mrakodrapu světa si užíval přesně čtyři týdny. 28. května 1930 byl plně zprovozněn Chrysler Building, a titul tím svému rivalu promptně odebral. Walter Chrysler se jistě smál, až se za břicho popadal. Ale i jemu úsměv na rtech brzy zamrzl.

Chrysler Building, 14. října a 23. října 1929

Celou šarádu zpovzdálí sledovali investoři budoucího Empire State Bulding. Jejich budova měla mít původně 320 metrů. Neměli pochyb, že jakmile ji dokončí, vykutálený Walter Chrysler zase vymyslí, jak titul převzít zpět. Projekt Empire State Building se proto na poslední chvíli také změnil a to tak, aby ani Chrysler nemohl vytáhnout další tajné eso z rukávu. To už je ale jiný příběh.

Žádné komentáře:

Okomentovat