25 ledna 2015

Bohemka

Business Centre Bohemia je nejznámější moderní kancelářská budova v Plzni, místně známá jako Bohemka nebo jednoduše Mrakodrap, přestože dosahuje výšky jen 61 metrů. Budova byla dokončena v roce 1969 na břehu řeky Radbuzy jako hlavní sídlo společnosti Hutní projekt Plzeň podle návrhu architekta Jana Zikmunda. V roce 2002 byla zahájena tříletá kompletní renovace objektu. Mrakodrap byl doslova oholen na kost, zbyl jen ocelový skelet. Vyměněny byly veškeré vnitřní rozvody, instalace a sprinklerový systém. Původní systém s neprůhlednými parapetními a nadokenními pásy byl nahrazen jemnou celoprosklenou rastrovou konstrukcí. Nový světle modrý plášť je vysoce účinný proti slunečnímu záření a dodává stavbě moderní vzhled. Vstupní hala s recepcí a obchodními prostory je vizuálně přístupnější. Velkorysé venkovní schodiště bylo navrženo jako součást podnože budovy. Střešní bar a kavárna CrossCafe Sky v nejvyšším šestnáctém patře je otevřená i pro veřejnost a kromě chutné kávy nabízí výhled na celé město.

3 komentáře:

  1. jen malá poznámka od Plzeňáka...:-)

    Mrakodrap je objekt na adrese Americká 44, dnes je v přízemí provozovna fastfoodu McDonalds. tahle výšková budova Anglické nábřeží 1 se vždycky nazývala Bohemka, Hutní projekt nebo BCB. to jen pro přespolní je obtížně stravitelné, že Mrakodrap se říká nějaké nižší stavbě:-)

    činžák Mrakodrap na rohu Americké a Prokopovy vznikl v 30. letech a Bohemka až koncem 60. Bohemka je sice vyšší, ale může to být mrakodrap jen s malým m.
    --pavel2

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě jedna drobná poznámka.

      Ano, jediný Mrakodrap (s velkým M) jsou vlastně tři spojené domy z roku 1924 od architekta Hanuše Zápala (roh ulic Prokopova, Americká a Anglické nábřeží). V době svého vzniku byl nejvyšším domem v Plzni.

      Ale výšková budova, dnešní BCB, se vždycky nenazýva Bohemka. Původně to byl právě Hutní projekt. Restaurace Bohemia vznikla v sousední připojené budově. Až o něco později se vžilo označení Bohemka pro celý objekt.

      Vymazat
  2. Plně souhlasím s komentářem od Pavla2

    OdpovědětVymazat