31 října 2014

Guaranty Building

Architekti Louis Henry Sullivan a Dankmar Adler dovedli své umění k dokonalosti už v roce 1896. Guaranty Building v Buffalo je na první pohled totožná s jejich Wainwright Building v St. Louis  z roku 1891. Ve skutečnosti se ale toto mistrovské dílo může pochlubit mnoha vylepšeními oproti svému originálu. Budova s výškou 58 metrů zachovává klasické členění Chicagské školy. Spodní část je vybavena většími prostory, má reprezentativní charakter a slouží obchodům. Střední část s pravidelnou řadou totožných oken je určena kancelářím. Nejvyšší patro slouží jen pro strojovnu výtahů a další technická vybavení. Jako dekorativní obklad byla opět zvolena červená terakota s mimořádně detailním zdobením. Původně měl mrakodrap nést jméno Taylor Building, podle svého majitele a místního podnikatele. Hascal T. Taylor ale neunesl náklady na výstavbu a ještě před dokončením převzala financování stavební společnost Guaranty Construction. Záhy po dokončení zakoupila mrakodrap pojišťovna Prudential Insurance Company. Budova je tak dodnes známá pod těmito jmény, obě navíc zdobí průčelí nad hlavním vchodem. V polovině padesátých let byla budova zprasena nevhodnými stavebními zásahy. Moderní úpravy historických interiérů a vnějších výkladů byly mimořádně necitlivé. Požár několika pater v roce 1974 přispěl k ještě rychlejšímu chátrání budovy a o tři roky později se vážně uvažovalo o demolici. Na začátku 80. let konečně došlo k tolik potřebné rekonstrukci. Další opravy dokončené v roce 2010 zajistily mrakodrapu návrat do své původní podoby a ten je od té doby považován za nejcennější stavební skvost Buffala.

2 komentáře:

  1. Ahoj, prvotně - moc pěkný web :-). Tohle sem asi nepatří, ale chtěla jsem se zeptat, nemáte přístup k informacím o Deutsche Bank Place od Fostera? Na stránkách jsem o téhle budově nenašla žádný článek a ráda bych věděla, jak ta stavba konstrukčně funguje (síly, namáhání a tak)...? Děkuji, mějte se, Markéta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud požadujete detailní stavební a technické údaje o Deutsche Bank Place, pak se zkuste obrátit na City of Sydney > Building Application Records (cityofsydney.nsw.gov.au) nebo na architektonickou kancelář Foster + Partners (fosterandpartners.com).

      Vymazat