15 ledna 2013

Monstrum z Park Avenue (1. část)

Kdybyste dali Newyorčanům do jedné ruky bazuku a do druhé semtex, většina z nich by neomylně zamířila na jedno místo. Ne, nebyla by to burza cenných papírů na Wall Streetu, ale monstrum jménem PanAm Building, které bylo v roce 1963 postaveno snad na nejhorším možném místě. Půdorys mrakodrapu vybočuje z pravoúhlé mřížky newyorských ulic a jeho objem zcela blokuje výhled skrz Park Avenue. Připočtěme k tomu fakt, že budova stojí mezi vysoce ceněnou Helmsley Building z roku 1929 a nádražím Grand Central Terminal z roku 1913 a máme horkého kandidáta na nejnenáviděnější budovu New Yorku.
Park Avenue s Helmsley Building v roce 1948 a 1964
Odmyslíme-li si naprosto úděsné umístění, je PanAm Building architektonicky docela povedená budova, ekonomicky dokonce mimořádně úspěšná, a to po celou svou existenci. Projekt se zrodil již na začátku padesátých let minulého století. Do roku 1956 bylo představeno mnoho návrhů, jež většinou počítaly s demolicí historické budovy nádraží. Ani jeden z nich neprošel. Světoznámý architekt I. M. Pei představil vizi 488 metrů vysokého mrakodrapu, ale ani on nebyl úspěšný.
Návrh z roku 1958 byl rok nato přepracován do téměř konečné podoby

Návrh z roku 1958 se konečně přiblížil představám developera, přesto byl rok nato radikálně přepracován do téměř konečné podoby. V roce 1959 začala výstavba projektu s konečnou výškou 246 metrů a oficiálním názvem Grand Central City. Nenávist Newyorčanů propukla naplno a nikdy úplně neodezněla. O rok později zakoupila rozestavěnou budovu letecká společnost Pan American World Airways a projekt byl po ní přejmenován na PanAm Building. Když byl mrakodrap v roce 1963 dokončen, stal se největší kancelářskou stavbou na světě. Je to čistě komerční budova s rozsáhlými pronajímatelnými plochami, jednoduchým tvarováním a absencí luxusních detailů v interiéru i exteriéru. Svým profilem vzdáleně připomíná milánskou Grattacielo Pirelli. Obrovské logo společnosti PanAm zářilo dlouhá léta v koruně severní i jižní fasády, na východní a západní fasádě svítil symbol zeměkoule. Administrativní zázemí aerolinek se nacházelo v celkem patnácti podlažích, všechna ostatní byla pronajímána. Nejdůležitějším místem budovy se stalo čtvrté podlaží, kde se od roku 1964 nacházel Panamac - obrovský počítač vytvořený IBM na zakázku, který dokázal rezervovat letenky i ubytování a obsahoval další informace nezbytné pro provoz PanAm Airways. Heliport na střeše budovy fungoval od roku 1965 jako rychlé spojení mezi Manhattanem a letištěm JFK. Cesta vrtulníkem trvala sotva deset minut a pro ty, kteří pokračovali první třídou s PanAm dále, byla zdarma. O tři roky později byl provoz kvůli nerentabilitě zastaven. Služba byla obnovena 1. února 1977, ale fungovala jen krátce. 17. května 1977 přišlo při děsivé nehodě vrtulníku na střeše budovy několik lidí o život. O ní ale raději až příště.

Žádné komentáře:

Okomentovat