03 ledna 2013

Chicago Spire

 "Je pro mě velkou ctí, že mohu přispět svým dílem k jedinečnému architektonickému dědictví města Chicaga a ovlivnit tak budovu, která se stane nejkrásnějším mrakodrapem na světě," pronesl slavný španělský architekt Santiago Calatrava 26. září 2007 při slavnostním zahájení výstavby nového supermrakodrapu Chicago Spire.


Plánovaný projekt byl od začátku obklopen superlativy. Již jen samotná výška měla být ohromujících 610 metrů a pyšnit se rekordním počtem až 150 podlaží. Budova svým estetickým řešením připomínala velmi podobný Calatravův projekt Turning Torso v Malmö. Její třikrát vyšší chicagský protějšek se měl také otáčet okolo vlastní osy a vytvářet tím spirálu. Každé podlaží bylo pootočeno o 2,44 stupňů od podlaží pod ním a celková rotace konstrukce činila plných 360 stupňů. Budova měla sloužit pouze rezidenčnímu bydlení a její součástí byly lázně, bazén s výhledem na michiganské jezero, soukromé divadlo, tělocvičny a další vymoženosti určené výhradně obyvatelům budovy. Ceny bytů se pohybovaly od lidových 750 tisíc po těžce stravitelných 40 milionů dolarů, přesto bylo nedlouho po zahájení prodeje začátkem roku 2008 prodáno přes 50% bytů včetně toho nejdražšího. Jenže ekonomická recese zlomila projektu vaz, jen co byly zabudovány první piloty do skalního podkladu. Přerušené stavební práce se nikdy neobnovily a koncem roku 2010 byl celý projekt nadobro zastaven. Developer vyhlásil bankrot, všechny stavební stroje z parcely se odvezly a Calatrava za své služby neobdržel ani čtvrťák. Jediným pozůstatkem tohoto ambiciózního projektu je obrovská, 24 metrů hluboká díra v zemi, která se dodnes na všechny zlověstně šklebí.

2 komentáře:

  1. mozem podotknut ze jedna korporacia projekt planuje postavit ale este caka na schvalenie, najskor to vyzeralo len na nejake famy ale teraz to uz vyzera naozaj seriozne. http://en.wikipedia.org/wiki/Chicago_Spire

    OdpovědětVymazat
  2. Vyzerá to přesně naopak. K 31. 10. 2014 byl tento projekt definitivně zrušen.

    OdpovědětVymazat