15 srpna 2012

60 Wall Street (1905)

Společnost International Banking Corporation, později známá jako Sixty Wall Street Company, si v roce 1905 postavila v New Yorku mrakodrap, který je dnes prakticky zapomenutý, přestože patřil svou výškou 107 metrů k nejvyšším na světě. Budova byla rozdělena na nižší část se čtrnácti podlažími a vyšší část s dvaceti šesti. Díky tomuto praktickému rozdělení byly všechny administrativní prostory dostatečně osvětleny přirozeným světlem a ty v nejvyšších patrech nabízely panoramatický výhled na finanční čtvrť i nedaleký přístav na řece East River. Obě části této novorenesanční stavby byly zakončeny bočními trojúhelníkovými štíty zdobenými erbem a urnami.
60 Wall Street nad přístavem
East River, 1905
Jedním z nájemců byl už od roku 1906 Henry L. Doherty, zakladatel Cities Service Company. Jeho společnost v roce 1924 nemovitost zakoupila a o tři roky později představila plán na její výrazné přebudování a zvýšení. Stavební úřad ale návrh neschválil. Doherty proto zakoupil několik pozemků naproti a v roce 1932 na nich postavil 
Cities Service Building, skvost architektury art deco. Obě nemovitosti nechal propojit podzemním průchodem a v šestnáctém podlaží také mostem. Díky tomuto propojení mohl novou budovu přejmenovat na prestižněji znějící Sixty Wall Tower, nové jméno se ale nikdy neuchytilo. Původní stavba z roku 1905 byla zlikvidována v roce 1975 včetně zmíněného mostu. Výstavba nového mrakodrapu se ale vinou krize a propadu cen nemovitostí na dolním Manhattanu zadrhla. Uvolněná parcela zůstala prázdná a roky sloužila jen jako parkoviště. Teprve roku 1987 začala výstavba nové budovy téhož jména.
60 Wall Street, 1908
Nejvyšší mrakodrap panoramatu je Singer Building
Dobře patrné přemostění mezi 60 Wall Street
a Cities Service Building, 1932

Žádné komentáře:

Okomentovat