29 února 2012

American Surety Building

American Surety Building, 1898
Vlevo Equitable Life Assurance Building
V roce 1896 byl v New Yorku dokončen jeden z prvních mrakodrapů s nosnou ocelovou konstrukcí a závěsnými stěnami. Svou výškou 95 metrů se stala budova druhou nejvyšší na světě, vyšší byla už jen Manhattan Life Insurance Building o pár bloků dál. Mrakodrapy v té době měly zdobnou přední stranu, zadní a boční strany zůstávaly zpravidla strohé a z levnějších materiálů, jak je dobře patrné u St. Paul Building a Park Row Building. American Surety Building se ale odlišovala tím, že všechny strany budovy mají totožné nákladné zdobení. Původně měla být budova zakončena pyramidovou věží, ale kvůli již tak vysokým nákladům zůstalo jen u plánů. Postupem času ztratila budova své dominantní postavení v siluetě New Yorku. V roce 1903 vyrostla o kousek dál Hanover National Bank Building a v roce 1915 hned vedle Equitable Building, která svými obrovskými rozměry American Surety Building dokonale zastínila ve všech ohledech. V roce 1922 byla budova rozšířena a zvýšena na 103 metrů. Přístavba citlivě navázala na původní stavbu stylem i použitým materiálem. Na fotografii z roku 1931 je dobře patrný rozdíl mezi novou a původní stavbou díky odlišnému zabarvení fasády. Dnes je ale tento rozdíl díky pozdější rekonstrukci zcela nerozeznatelný. Budovu zakoupila na začátku 70. let Bank of Tokyo, mezi lety 1973 - 1976 ji zrekonstruovala, dodnes v ní sídlí a část kanceláří je pronajímáno dalším firmám. V současnosti je budova známá jako Bank of Tokyo Building nebo častěji jen svou adresou 100 Broadway. V červnu 1997 jí byl udělen statut historické památky. Poslední drobné opravy a modernizace vnitřních rozvodů a prostor se uskutečnily v letech 1997 - 1998.
American Surety Building v siluetě New Yorku, 1902
Za ní Hanover National Bank Building před dokončením

American Surety Building (uprostřed), 1915
Vlevo od ní mohutná Equitable Building, vpravo od ní Schermerhorn Building, First National Bank Building, One Wall Street (1907).
V dálce vyčnívající Bankers Trust Building s pyramidovou střechou. V popředí kostel Trinity a vlevo od něj Trinity Building

Proměna American Surety Building
1920: Přípravy na rozšíření budovy zahájeny, Schermerhorn Building těsně před demolicí.
Vpravo First National Bank Building, původní One Wall Street Building (1907) a v dálce Bankers Trust Building
1931: Budova po rozšíření. Vpravo First National Bank Building, nová One Wall Street Building (1931). 
V dálce Bankers Trust Building a ještě dále za ní Bank of Manhattan Trust Building
American Surety Building v současnosti

Žádné komentáře:

Okomentovat