24 srpna 2011

Historie mrakodrapu 1870 - 1890

Seriál historie mrakodrapu si dává na dva měsíce pauzu. Pojďme si v tomto rozšířeném článku shrnout prvních dvacet fascinujících let, od roku 1870 do roku 1890.

Equitable Life Assurance Building
původní vzhled v roce 1870
Nelze jednoznačně určit skutečně první mrakodrap na světě. Podle nových studií se jím s největší pravděpodobností stal už v roce 1870 Equitable Life Assurance Building v New Yorku. Právě při stavbě této budovy byly použity všechny technické inovace, které byly nezbytné pro stavbu mrakodrapů v pozdějších letech. Přesná výška této budovy není známa. Nejčastěji je uváděno 43 metrů a to tehdy  stačilo, aby dvakrát převyšovala okolní zástavbu. Budova přitahovala davy nejen svou výškou, ale i rozlehlými okny a také v té době něčím mimořádným: komfortními osobními výtahy. Společnost své kanceláře prozíravě umístila mezi druhé a předposlední podlaží. Počítala s tím, že podlaží na úrovni ulice pronajme bankám nebo korporacím a nejvyšší advokátům. Tato kalkulace se dokonale potvrdila. Téměř všechny kancelářské prostory našly rychlé své nájemce a budova se tak stala nejen úspěchem stavebním, ale i ekonomickým. Společnost budovu za svou existenci minimálně osmkrát rozšířila a přestavěla, ta nejvýraznější byla dokončena roku 1889 a přístavbou dvou podlaží dosáhla nové výšky 52 metrů. Budova bohužel podlehla 9. ledna 1912 katastrofálnímu požáru, cestu k výstavbě ještě ambicióznějších projektů však stačila otevřít.

Equitable Life Assurance Building
vzhled po přestavbě v roce 1889 a po požáru v roce 1912

Western Union Building
původní vzhled v roce 1875
Primát na velmi krátkou dobu převzala 1. února 1875 budova Western Union Building v New Yorku se 70 metry. Nejobdivovanějším rysem budovy byla její vysoká mansarda a věžička s hodinami, která zvýrazňovala vertikální směr celé majestátní stavby. Na samém vrcholku se nacházela železná koule, která se každý den přesně v poledne spustila dolů po vlajkové žerdi. Celý proces byl vždy zahájen telegrafickým příkazem zaslaným z Washingtonu. Srdcem budovy bylo osmé podlaží s rozlehlou pracovní plochou pro téměř 300 zaměstnanců. Právě zde se vyřizovaly desetitisíce telegramů denně ve třísměnném provozu. Většina prostor byla společností využívána pro vlastní účely, jen velmi malá část byla pronajímána, a to především firmám, které měly těsné obchodní vztahy s Western Union. 18. července 1890 zachvátil sedmé podlaží požár a těžce poškodil horní část budovy. Následná necitlivá oprava ale způsobila ještě větší zkázu. Věžička s hodinami a většina ozdobných prvků byla odstraněna. Nově přistavěná čtyři podlaží ignorovala vzhled nižších pater, která požár přečkala. Původní záměr skloubit nový design se starým se nezdařil a výsledkem přestavby byla estetická katastrofa. Kritikové budovu odsoudili jako hybridní monstrum a podivný slepenec dvou různých budov naskládaných na sebe. V roce 1915 byla stavba zlikvidována bez nejmenších protestů veřejnosti.







Výhled na Manhattan z Western Union Building, vyfoceno mezi lety 1878 - 1883
vlevo věž kaple sv. Pavla, uprostřed City Hall Post Office
vpravo v dálce Tribune Building
Western Union Building, 1912
vzhled po přestavbě

Tribune Building, 1882
Brooklynský most v dálce před dokončením
Dnes už nevycházející deník New York Tribune si pro své nové sídlo postavil v roce 1875 budovu, která svými 79 metry daleko převýšila všechny ostatní. Tribune Building, jak zněl oficiální název mrakodrapu, byl koncipován především jako monumentální oslava deníku, jejího zakladatele i samotného města New York. Slavnostní otevření se odehrálo 10. dubna 1875. I přes své estetické nedostatky, zapřičiněné především nepravidelným tvarem pozemku, byla budova ekonomicky mimořádně úspěšná a inspirovala výstavbu podobných projektů. Oblibu veřejnosti ani mezi odborníky si ale nikdy nezískala. Základy budovy a konstrukce byly natolik masivní, že umožnily mezi lety 1903 – 1905 přístavbou dalších devíti pater zvýšit celkovou výšku na 104 metry. Upravena přitom byla i charakteristická věžička a proporčně zrekonstruována do původní podoby. Nová výška ale na znovuzískání ztraceného titulu v překotně se rozvíjejícím New Yorku nestačila. V roce 1966 byl mrakodrap stržen a na jeho místě postavena nová budova univerzity Pace.
Tribune Building uprostřed po přestavbě, 1907
Vlevo New York World Building s právě probíhající zadní přístavbou

New York World Building
kolem roku 1903
New York World Building 1955
V bezprostřední blízkosti Brooklynského mostu a hned vedle Tribune Building vyrostla v roce 1890 budova deníku New York World, tehdy nejpopulárnějších novin v USA. New York World Building, známá též jako Pulitzer Building podle tehdejšího majitele deníku, měřila 94 metrů. V rozlehlé kupoli si zařídil Pulitzer vlastní kancelář, která tehdy byla nejvyšší ve městě. Budova se v očích veřejnosti nikdy nestala populární, působila jako širokoramenné monstrum s kupolí neladící se zbytkem stavby. Deník ovšem výtečně prosperoval, a tak se zadní část budovy dočkala v roce 1908 třináctipodlažní přístavby. Prosperitu brzy vystřídal úpadek a konec vydávání v roce 1931. Budova poté zůstala jen reliktem své doby a v roce 1955 byla stržena pro rozšíření nájezdu na Brooklynský most.








Žádné komentáře:

Okomentovat